Zubní implantáty

MUDr. Jan Šťastný

Autor: MUDr. Jan Šťastný

STOMATOLOGICKÁ ORDINACE   Poskytujeme komplexní služby v oblasti stomatologie.   S pacientem problematiku vždy probereme a navrhneme varianty řešení…

Více o autorovi

Kdo z nás chodí rád k zubaři? Znám lidi, co se bojí tak, že si nechali zchátrat celý chrup a museli jim jej dávat dohromady na operačním sále, znám takové, kteří se bojí, ale na preventivní prohlídky chodí, protože malý kaz je přece jen lepší, než velký zákrok a pak je pár takových, kteří tvrdí, že se nebojí. Stejně jim to ale nikdo moc nevěří. Když ale opouštíme zubařské křeslo, všem se nám uleví, zvláště pokud nás náš lékař ujistí, že máme chrup v pořádku. Pokud tomu ale tak není, je zapotřebí zasáhnout. Někdy je to jen plomba, někdy dojde na razantnější akce.
Kazivost našich zubů zaviňují různé okolnosti včetně genetiky a tak se stane, že o chrup nebo jeho část může přijít i člověk relativně mladý, který se o sebe stará. Může se to ale také stát při různých onemocněních nebo při úrazech. Pak je třeba zvážit, jak tuto ztrátu co nejúčelněji nahradit.
Naštěstí již nejsme odkázáni jen na klasickou snímatelnou zubní náhradu, ale jak se stomatologie, stejně jako další odvětví zdravotnictví, stále vyvíjí, objevují se nové technologie a operační postupy. Jedním z nich jsou i zubní implantáty.
Zubní implantát je malý váleček nebo šroub, který se zavádí přímo do čelisti, namísto poškozeného zubního kořene. Vyrábí se z čistého titanu. Tento materiál byl totiž, po velmi dlouhém zkoušení, shledán jako jediný, který lidský organismus neodmítá a pokud titanová náhrada vroste do čelisti, má prakticky neomezenou životnost. Tento implantát je pak základem pro novou zubní náhradu.
Tou může být zubní korunka nebo můstek, ale může také tvořit základ fixního můstku, takže nám odpadne složité a nepříjemné broušení okolních zdravých zubů. Dále se implantáty používají v estetické stomatologii, jako vyplnění větších mezer mezi zuby nebo také při ukotvení snímatelných náhrad. Tyto náhrady se pak na implantát nasazují individuálně, podle stupně hojení a kvality čelistní kosti. Může to být ihned po operaci nebo až po několika týdnech.
V medicíně však, většinou, není nic jednoznačné a osvědčený postup nemusí být vhodný pro každého. Stejně je to i u zubních implantátů, kterým musí předcházet vyšetření, které se týká našich kostí. Při vsazování zubního implantátu totiž je základní podmínkou dostatek  kvalitní kostní hmoty v čelisti. Pokud by tato kostní hmota neměla dostatečnou kvalitu nebo hrozilo, že se její kvalita bude snižovat, zubní implantáty by se mohly uvolnit.
Vlastnímu zákroku tedy musí předcházet důkladné vyšetření a konzultace s lékařem, který posoudí naše představy a možnosti, stav kostí, dásní a celkový stav chrupu. Implantáty se dají vsadit i v případě, že čelist není dostatečně široká. Pak lze provést její rozšíření, které spočívá v transplantaci vlastní nebo umělé kosti. Jedná se o chirurgický zásah, který ale vyžaduje poměrně dlouhou dobu hojení.
Implantáty lze zavést prakticky ihned po vytržení poškozeného zubu, stejně jako do čelisti, která je bezzubá již delší dobu. Vložení jednoho implantátu trvá asi půl hodiny a následně se na něj nasazuje keramická nebo porcelánová náhrada, která není k rozeznání od vlastního zubu.
Celý zákrok se většinou provádí v lokální anestéziï nebo v analgosedaci a je tedy bezbolestný. Jen je třeba upozornit na případné alergie na některé léky, které budou při analgosedaci použity. Také pooperační obtíže jsou velmi mírné a omezují se prakticky jen na otoky, které rychle zmizí. Rizikovými pacienty, co do pooperačních následků, jsou pouze kuřáci, jejichž hojení probíhá výrazně pomaluji.
Zákrok nelze provádět, pokud trpíte chorobou chrupou, dásní nebo jazyka, afty, oparem  nebo  jste nachlazeni.  Pak je třeba  operaci odložit na dobu, kdy jste zcela zdraví.
Zákrok lze provést nejdříve po 15. roce věku a nehradí jej zdravotní pojišťovny. Je poměrně finančně náročný, avšak je to investice do vlastního zdraví a pokud je bezchybný vzhled i podmínkou našich pracovních a společenských úspěchů, jistě nebude váhat nikdo, kdo tyto možnosti má, protože se jedná o investici takřka doživotní.
Někdy se stomatologové setkávají s názorem, že o zubní implantát není třeba pečovat tak, jako o vlastní chrup. Tento názor je jen iluzí, opak je pravdou. Péče o zubní implantát je mnohem náročnější a zubní hygientistka vás o něm náležitě poučí. Pokud by totiž, vlivem špatné péče, došlo k zánětu dásní, může organismus na implantát zareagovat jako na cizí těleso a narušit jeho stabilitu.
Náhrada poškozeného chrupu formou zubních implantátů je dokonalá. Přesto si  musíme uvědomit, že vlastní zuby nám nenahradí sebelépe vypadající a fungující náhrada. Proto je v našem vlastním zájmu překonat strach z nepříjemného vyšetření u zubaře a pravidelně absolvovat preventivní prohlídky stejně jako věnovat úzkostlivou péči hygieně svých zubů. Pokud se nám i přesto stane, že nějakým způsobem o zuby přijdeme a musíme je nahradit, nemusíme  si alespoň vyčítat, že se tak stalo naší nedbalostí.