Ošetření zubních kanálků – endodontické ošetření

MUDr. Marcel Šmíd

Autor: MUDr. Marcel Šmíd

Stomatologie Nezamyslice   Zubní ordinace MUDr. Marcela Šmida poskytuje komplexní péči v nadstandardní kvalitě. Nabízíme příjemné prostředí.…

Více o autorovi

K poškození zubu dochází nejčastěji v důsledku zubního kazu nebo úrazu. Pokud zubní kaz není včas odstraněn, začne hlouběji prorůstat do zubu, kde způsobuje bolestivý zánět. Jediným možným ošetřením je důkladné vyčištění kořenových kanálků. Aby mohl být zub zachráněn, je nutné infikovanou dřeň uvnitř zubu odstranit a prostor pak zaplnit kořenovou výplní, která obnoví původní funkčnost zubu. Nejdříve se zub odvrtá, aby byl přístup k zubní dřeni, poté se otevřou vstupy do kořenových kanálků. Pomocí speciálního nástroje se poškozená zubní dřeň odstraní a postupně se zprůchodňují kanálky odstraněním infikované tkáně.Pro správné ošetření kanálků je třeba přesně určit délku kořene. Na hrotu každého kořene zubu je úzký otvor a tím prochází vyživující céva a nerv. Ošetření a vyplnění kanálku se provede až k tomuto zúžení. Zákrok je prováděn v místní anestezii.

Extrakce zubů

Protože extrakce zubu je pro mnohé pacienty děsivou a psychicky traumatizující záležitostí, většina z nich si představuje, že nejlepším řešením u problémového zubu je jeho vytažení. Jenže, tam kde se zub vytáhne, vznikne mezera, do které se postupem zubu sklánějí sousední zuby, což přináší další problémy. Tak že vytažení zubu za každou cenu není právě vhodnou volbou. Před tímto výkonem je třeba znát případná onemocnění pacienta jako je například hypertenze, diabetes mellitus, ischemická choroba srdeční, léky které pacient užívá a případné alergie. Přehled o celkovém zdravotním stavu pomáhá předejít možným komplikacím.Důvodů pro extrakci může být několik, například onemocnění parodontu, destrukce zubu kazem, vícekořenové zuby, které jsou příčinou častých zánětů, uložení zubu na nesprávném místě apod. Po trhání zubů, kdy přestává účinkovat anestezie, se může objevit bolest. Doporučuje se užít analgetikum běžně dostupné v lékárně, rozbolavělou dáseň je dobré chladit, jíst kašovitou stravu a 24 hodin nevyplachovat ústní dutinu.