Jak probíhá endodontické ošetření?

MUDr. Martin Lamm

Autor: MUDr. Martin Lamm

Soukromá zubní ordinace se zaměřením na estetickou stomatologii, endodoncii a protetiku.   Vybavení ordinace: …

Více o autorovi

 

Dřívější postupy sázely na desinfekci kořenových kanálků, kdy se do nich vkládaly různé chemické prostředky. Bohužel většina z nich působila negativně na okolní tkáně. Následně se takto "čisté" kanálky vyplnily cementem. Jeho zásadní nevýhodou je, že se velice rychle vyluhuje. Tím v kanálcích vznikají prázdné prostory, kde se opět pomnoží baktérie a celý proces se opakuje, bohužel s mnohem horší prognózou.

 

Dnešní koncept vychází z mechanicko-chemického ošetření kořenových kanálků. Základem je mechanické vyčištění (vyškrábání) veškeré zubní dřeně, event. okolní infikované tkáně. K tomu používám kořenové nástroje z nikl-titanových slitin, jejichž výrazná flexibilita (ohebnost) umožňuje ošetření i silně zahnutých kořenových kanálků. Jako pomocná chemická složka se užívá roztok chlornanu a kyselina EDTA. Při celém ošetření musí být zub izolován speciální blánou, aby nedošlo ke kontaktu se slinou - slina je "nosičem" baktérií, které opět infikují již čistý kanálek. Na závěr se čistý a suchý kanálek hermeticky vyplní. Úkolem plnícího materiálu je trvalé a těsné uzavření kanálku, jeho nevstřebatelnost a biologická snášenlivost.

 

V současnosti je jediným vhodným materiálem gutaperča. Jde o materiál podobný gumě, který se získává ze stromů rostoucích především v Malajsii.

 

Celý proces je časově a materiálově náročný, z toho vyplývá i relativně vyšší cena celého ošetření. Vykoupena je zachováním vlastního zubu, což je pro nás základní priorita.