Léčba ortodontických vad

MUDr. Radek Kokaisl

Autor: MUDr. Radek Kokaisl

Ortodoncie Praha 10   MUDr. Radek Kokaisl poskytuje odbornou péči v oboru ortodoncie. Specializuje se na léčbu pomocí moderních typů fixních…

Více o autorovi

Ortodontická léčba se provádí pomocí snímatelných a fixních rovnátek, patří sem například i zábrusy zubů, řízená výměna chrupu a extrakce. Léčba ortodontických vad je důležitá pro zlepšení možnosti ukusování a rozmělňování potravy, pro zlepšení výslovnosti, zlepšení estetického vzhledu - estetické nedostatky v chrupu jsou stále častějším důvodem, kdy pacient vyhledá ortodontickou léčbu. Nesprávně postavené zuby vedou i k různému poškození tkání parodontu a znemožňují správné provádění zubní hygieny. V některých případech je nezbytná spolupráce s parodontologem, pokud se jedná o úpravu postavení zubů s oslabeným parodontem, s chirurgem, například při řešení závažných skeletárních vad nebo s protetikem při úpravě postavení pilířů protetické náhrady .

Může se stát, že i během ortodontické léčby dojde k uvolnění výplně nebo vzniku zubního kazu, v tomto případě by se měl pacient k ortodontistovi dostavit co nejdříve, aby bylo provedeno dočasné sejmutí rovnátka a potřebné provizorní ošetření, například skloinomerním cementem. Po ukončení ortodontické léčby se zub definitivně doléčí.Před zahájením léčby je pacient informován o správném dietetickém režimu a během léčby musí počítat i se změnou stravovacích návyků. Nasazení fixního aparátku je první dny provázeno mírnými bolestmi, tak že strava by měla být složena pouze z měkkých či tekutých potravin jako jsou například jogurty, kaše, mleté maso, těstoviny apod. Určitě se v žádném případě nedoporučuje konzumovat tvrdou stravu, jako jsou topinky, oříšky, popkorn, karamely a pacient by se měl vyhýbat sladkým a lepivým potravinám. Jinak je možné konzumovat téměř vše, ale vždy je lepší mít jídlo nakrájené na malé kousky a žvýkat zadními zuby, protože zámky, které jsou nalepeny na předních zubech, by mohly být strženy.Po ukončení ortodontické léčby a sejmutí ortodontického aparátku je třeba i u pacientů s dokonalou ústní hygienou, zhodnotit přítomnost zubního plaku a zubního kamene, také stav parodontu, pořídit rentgenové snímky, podle kterých se zjistí, zda nedošlo k úbytku kostní hmoty nebo ke vzniku nových kazivých lézí. Důležitá informace pro pacienta také je, že technika a způsob čištění zubů se po sejmutí rovnátka provádí mnohem jemněji a citlivěji, než když na nich bylo nasazeno rovnátko.