Péče o zubní zdraví – dentální hygiena

MUDr. Marcel Šmíd

Autor: MUDr. Marcel Šmíd

Stomatologie Nezamyslice   Zubní ordinace MUDr. Marcela Šmida poskytuje komplexní péči v nadstandardní kvalitě. Nabízíme příjemné prostředí.…

Více o autorovi

Dentální hygiena zahrnuje preventivní, léčebné a vzdělávací služby pacientům, ale poskytuje i profesionální vyčištění zubů. Je důležitou součástí správné a důkladné péče nejen o chrup, ale stejně tak věnuje stejnou péči i korunkám, můstkům, implantátům nebo protézám. Dentální hygienou se prodlouží nejen životnost stálých zubů a zubních náhrad, ale také celkové zdraví. Jedná se především o léčebný proces, který pomáhá udržet chrup a dásně bez zánětu a zdravé. V žádném případě nejde o bolestivou proceduru, tak že nejsou na místě žádné obavy. Tím, že se dnes věnuje dentální hygieně mnohem více pozornosti než v minulosti, prodlužuje se průměrná délka života zubů.

Při první návštěvě dentální hygienistka zhodnotí úroveň ústní hygieny, délka návštěvy záleží na konkrétním stavu chrupu a dásní. Poté provede kontrolu všech zubů a odstraní zubní kámen nad dásní. Nejčastěji se kámen usazuje na zadní straně dolních předních zubů. Při další návštěvě se profesionální čištění zubů doladí tzv. pískováním, kdy pomocí velmi jemného písku se odstraní zbytky zubního kamene a pigmentace na zubech, jejichž původem jsou jednak potraviny, kouření, pití černé kávy, červeného vína apod. Písek odstraní pigmentaci i ze špatně přístupných míst jako jsou kousací plošky, mezizubní prostory a okolí zubních výplní.Důležitou součástí profesionální dentální hygieny je i podrobná instruktáž o správných technikách čištění chrupu, pacient je tak podrobně informován jak má provádět domácí péči o svůj chrup, protože důkladná a pravidelná péče o zuby je základem zubního zdraví.Pacient se seznámí i s dentálními pomůckami, které bude při domácí péči o zuby používat, správnou velikost musí mít jak klasický zubní kartáček, tak kartáček mezizubní, aby ústní hygiena splnila svůj účel. Během návštěvy, pod dohledem dentální hygienistky, má pacient možnost si vyzkoušet správné techniky čištění. Nakonec je naplánován vhodný termín příští návštěvy, frekvence návštěv je u každého pacienta individuální, protože chrup je u každého člověka jiný, ale zpravidla to bývá dvakrát až třikrát do roka.