Dentální hygiena

MUDr. Ilija Christo Ivanov

Autor: MUDr. Ilija Christo Ivanov

Ortodoncie Praha 10   MUDr. Ilija Christo Ivanov poskytuje odbornou léčebnou péči v oboru ortodoncie. Zabývá se ortodontickou léčbou dětí, dorostu a…

Více o autorovi

1) Stačí pacientovi spoléhat se na svého zubaře nebo by měl vyhledat i zubní hygienu?

Bohužel nestačí, i když je dnes na prevenci kladen větší důraz a více se o ni mluví než v dřívějších letech, ne každý stomatolog dentální hygienu provádí nebo odesílá dentální hygienistce. Ani není v časových možnostech stomatologa všechny úkony provést. Proto vznikl obor – dentální hygienistka/hygienista, který by měl stomatologům pomoci zejména v léčbě a prevenci.

2) Nyní se nabízí otázka: Kdo je tedy dentální hygienistka/hygienista?

Dentální hygienistka, v současné době i dentální hygienista, je specialista, jehož cílem je preventivně zabránit problémům v dutině ústní, jako je například vznik zubního kazu, zánět dásní, parodontoza a vyléčit či zastavit další již vzniklá onemocnění. Nejlepší prevence je nemocem předcházet - neonemocnět! Hlavní příčinou je totiž zubní mikrobiální povlak, a protože příčinu známe, je prevence velmi jednoduchá. Správnou a pravidelnou péčí lze zajistit dlouhodobé zdraví naší dutiny ústní.

3) Kdy dentální hygienu navštívit?

Návštěvu dentální hygienistky/hygienisty by měl vždy doporučit váš stomatolog. Pokud tomu tak není, a vy trpíte jedním z níže uvedených příznaků, měli byste vašeho stomatologa o návštěvu dentální hygieny zažádat. Příznaky, které by vás měly upozornit, že není něco v pořádku, jsou např. zabarvené, pigmentované zuby, citlivost zubů na kyselé, teplé i studené, krvácení z dásní, intenzivně tmavě červené dásně, zduření a otoky dásní, ústup dásní, obnažení krčků a kořenů, viklavost zubů, změny polohy a sklonu zubů, zubní kámen, zubní povlak nebo zápach z úst.

4) Jak často by měl pacient chodit na zubní hygienu?

Frekvenci prohlídek stanoví dentální hygienistka/hygienista dle úrovně pacientovy hygieny a stavu jeho dutiny ústní před léčbou a během ní. Pokud pacient nemá žádné větší problémy, nejideálnější je návštěva po 6 měsících. Při onemocněních (jako je například již zmíněná citlivost zubů, zánět dásní, parodontoza) jsou intervaly mezi prohlídkami častější, třeba každé 3 měsíce.

5) Doporučované techniky čistění zubů se leckdy liší. Jak tedy pacient pozná, kterou radou se řídit, nebo je ve finále jedno, jak zuby čistíme – hlavně, když je čistíme pořádně?

Hlavní cesta ke zdravému chrupu je mechanické čištění zubů, tudíž mít vhodné kartáčky a používat správnou techniku čistění. Čisté zuby = zdravé zuby! Kartáčků a technik čistění je více, tu správnou – ty správné by vám měl poradit váš stomatolog či dentální hygienistka/hygienista. Výběr je vždy individuální dle onemocnění, poškození zubů a dásní, věku a postižení pacienta.

6) Pokud si lidé vybírají zubní hygienu na slevových portálech, je něco, na co by si měli dávat pozor? Za kým nechodit?

Dentální hygienu by měl vždy provádět vystudovaný specialista v daném oboru, tedy stomatolog nebo dentální hygienistka/hygienista, a to nejlépe v zubní ordinaci. Nevybírat si raději např. salony, kde by dentální hygienu, bělení zubů atd. prováděla osoba nevystudovaná v tomto oboru!

7) Pomůže dentální hygiena i se zápachem z úst?

Ano pomůže! Prvním krokem v léčbě halitozy (odborně nazvaný zápach z úst), by měla být kompletní profesionální dentální hygiena u stomatologa či dentální hygienistky/hygienisty, protože nepříjemný zápach z úst může vznikat z usazeného kamene a zkažených zubů. Každý asi chápe, že základem je pečlivá a každodenní péče o zuby a dásně. Ale nestačí jen čistění kartáčkem, máme i mezizubní prostory, ve kterých se ukládají zbytky jídla a tam se i rozkládají. Tady pomůže speciální mezizubní kartáček nebo zubní nit. Při ústní hygieně se nesmí zapomínat i na pravidelné čistění jazyka, zvláště v zadní části úst. K tomu je určena škrabka na jazyk. Pokud po odstranění těchto problémů v dutině ústní nedojde ke zlepšení, je nutné pokračovat dalším vyšetřením např. u otorinolaringologa, internisty. Halitoza může být totiž vyvolaná některými onemocněními jako je zánět nosních dutin nebo žaludečními problémy. Lidé, kteří mají problém s cukrovkou, játry nebo s trávicím systémem, mají zároveň často potíže s nepříjemným zápachem z úst. Tady je samozřejmé, že nejdříve je nutno odstranit hlavní nemoc, a pak se většinou problém vyřeší. Kromě závažných zdravotních problémů může být část příznaků vyvolaná i obyčejným onemocněním cest dýchacích (rýma, kašel). Tady se stačí pořádně doléčit. Pořádně ale znamená i to, že zjistíme, jestli nás náhodou netrápí i dlouhodobější zánět mandlí nebo dutin. Pokud ano, tak ty je také nutno vyléčit.

8) Jsou nějaké novinky v oblasti zubní hygieny/bělení zubů? (pasty, kartáčky)

Na trhu je velké množství pomůcek a prostředků k domácí dentální hygieně. Pokud si s výběrem nevíte rady, určitě vám poradí váš stomatolog-dentální hygiensitka/hygienista. Z novinek pro domácí hygienu bych určitě vyzdvihla sonické elektrické kartáčky a ústní sprchy. Přípravků na domácí bělení zubů je na trhu také velké množství. Před zakoupením bych však doporučila poradit se s vaším stomatologem či dentální hygienstkou/hygienistou. Volně prodejné jsou např. bělící pera, pásky, pudry a zubní pasty – z osobně vyzkoušených past bych doporučila Swissdent extreme, White Pearl nebo Elmex intenive cleaning. V ordinaci vám váš stomatolog či dentální hygienistka/hygienista může nabídnout ordinační bělení – nanesení speciálního gelu s obsahem peroxidu vodíku na váš chrup a účinek se zesiluje osvícením speciální lampou či laserovým paprskem. V naší ordinaci doporučujeme jako vhodnější domácí bělení. K tomu se zhotovují individuální nosiče vyrobené podle vašeho chrupu, do kterých si pak doma sami nanášíte bělící gel po několik dnů. Čím nižší obsah peroxidu vodíku je obsažen v bělícím gelu, tím je totiž proces k zubům šetrnější.

 

Otázky zpracovala dentální hygienistka Miroslava Zbyňová, DiS., soukromé dentální centrum Orthoprague.