Postavení zubů u dětí předškolního věku

MUDr. Radek Kokaisl

Autor: MUDr. Radek Kokaisl

Ortodoncie Praha 10   MUDr. Radek Kokaisl poskytuje odbornou péči v oboru ortodoncie. Specializuje se na léčbu pomocí moderních typů fixních…

Více o autorovi

Mezi nejčastější postižení, která se u dětí předškolního věku objevují, je narušená komunikace, která vzniká v důsledku různého typu a stupně postavení zubů, které zhoršuje výslovnost. Pokud včas nedojde k úpravě zubů, může jim tato porucha zavinit celoživotní handicap. Rovný a zdravý chrup pak umožňuje dobře žvýkat potravu, čímž je usnadněno její trávení, dále pak zuby přispívají k harmonickému vzhledu čelistí a obličeje a v neposlední řadě jde o správnou výslovnost.

Velký význam pro dítě má mléčný chrup, neboť se s ním dítě učí kousat a postavení mléčných zubů ovlivňuje jednak výslovnost, ale také tvar čelistí obličeje. Jejich stav má vliv rovněž na vývoj trvalého chrupu, proto je třeba o mléčné zuby pečovat stejně jako o pozdější stálý chrup.Růst stálého zubu začíná kolem pátého a šestého roku věku dítěte, kdy se prořezává stálá první stolička a pokračuje až do 12 – 13 roků. Správný růst první stoličky je důležitý nejen pro rozžvýkání potravy, ale co je neméně důležité, také ovlivňuje postavení dalších stálých zubů. Některé vady, které se mohou objevit, jsou drobné, ty se časem upraví samy, tomto případě, pak stačí je pouze sledovat. Závažnější vady chrupu je třeba začít léčit včas.Aby dětské zuby byly zdravé, je třeba jejich růst podporovat stravou bohatou na vápník, který je nezbytně nutný jak pro růst kostí, tak pro růst zubů, nedostatek vápníku může způsobit, to, že dětské zuby špatně porostou a také se rychleji budou kazit, nezbytný je i fluor, který je důležitým stavebním prvkem zdravého zubu, ten je obsažen v dětské zubní pastě.Nejvíce dětským zubům škodí bombóny, čokoláda, dorty, zákusky, slazené nápoje, džusy s vysokým obsahem cukru, přeslazený čaj nebo slazené mléko. To ale neznamená, že děti tyto pokrmy nesmí, malé a ne příliš časté množství jim rozhodně uškodit nemůže.