Protetické práce

MUDr. Marcel Šmíd

Autor: MUDr. Marcel Šmíd

Stomatologie Nezamyslice   Zubní ordinace MUDr. Marcela Šmida poskytuje komplexní péči v nadstandardní kvalitě. Nabízíme příjemné prostředí.…

Více o autorovi

Protetické ošetření se provádí v případě, že zub je z velké části destruován a je možné zachránit pouze kořen. Hlavní náplní protetiky tedy je náhrada ztracených zubů. Příčiny ztrát mohou být různé, nejčastěji k nim dochází po extrakci zubu nebo při úrazech. Dále to mohou být fyziologické procesy při stárnutí organismu nebo v důsledku špatně prováděné zubní hygieny. K předčasné ztrátě zubů mohou vést i chronická onemocnění například diabetes mellitus. Jako náhrada měkkých a tvrdých tkání se používají materiály organického a anorganického původu, zejména dentální slitina, keramika, plastické hmoty nebo jejich kombinace.

Zubní náhrada musí splňovat požadavky pacienta nejen na funkčnost náhrady, ale také na estetiku. Proto je třeba, aby pacient byl předem s výkonem detailně seznámen, výběr zubní náhrady musí ladit s obličejem pacienta, neboť spokojený pacient je pro stomatologa tou nejlepší vizitkou. Protetické ošetření má dvě řešení a to pevnou, či-li fixní náhradu nebo náhradu snímatelnou. Současným trendem je ošetření fixní náhradou. Fixní náhrada zůstává v ústech pacienta napevno, nahrazuje poškozenou korunku případně chybějící zuby. Podle rozsahu poškození se provádí rekonstrukce části korunky, celé korunky nebo zhotovení zubního můstku. Podle materiálu se používají korunky celokovové, pryskyřičné, keramické nebo metalokeramické.Zubní můstek představuje fixní konstrukci, která překlenuje mezeru způsobenou ztrátou zubů. Můstek je tvořen dvěma pilíři, které jsou stejně jako korunka připevněny k zubnímu pahýlu. Můstky stejně tak jako korunky jsou vyráběné ze stejných materiálů.Pokud se jedná o snímatelné náhrady, tak ty rovněž nahrazují chybějící zuby a to provizorním nebo definitivním ošetření pacienta. Snímatelné náhrady mohou být buď částečně nebo celkové snímatelné.Zhotovení zubních náhrad je založeno na týmové práci, to znamená na úzké spolupráci stomatologické ordinace a laboratoře, kde jsou náhrady zhotovovány.