Léčba ortodontickými aparátky

MUDr. Radek Kokaisl

Autor: MUDr. Radek Kokaisl

Ortodoncie Praha 10   MUDr. Radek Kokaisl poskytuje odbornou péči v oboru ortodoncie. Specializuje se na léčbu pomocí moderních typů fixních…

Více o autorovi

Ortodontická léčba pomocí rovnátek může být prakticky zahájena kdykoliv, někdy je třeba zahájit léčbu v dětském věku při smíšeném chrupu, kdy je možné předejít závažných ortodontickým vadám v pozdějším věku, většinou se ale s léčbou fixními rovnátky začíná až po výměně mléčných zubů. Nejvhodnější doba pro léčbu je období mezi 12 – 16 věkem dítěte, neboť v této době je růst čelistí nejrychlejší, což je správný čas pro dosažení požadovaného výsledku léčby. Dnes již děti nemusí nošení rovnátek vnímat jako handicap, mají na výběr širokou škálu různých ozdůbek a teenageři berou rovnátko jako módní doplněk, kterým se od ostatních vrstevníků odlišují. Ale i dospělí pacienti dovedou léčbu ocenit jako výhodu, která jim přinese nový krásný úsměv.Podle rozsahu a druhu nepravidelnosti zubů je léčba prováděna snímacími nebo fixními aparátky, pro náročné pacienty jsou to rovnátka typu invisaligin, tzv. neviditelná rovnátka. Nezbytnou podmínkou při léčbě jsou pravidelné kontroly, u fixních aparátků jednou za měsíc, u snímacích po dvou až třech měsících. Pokud by pacient tyto kontroly nerespektoval, může dojít i k poškození chrupu a nedodržování plánovaných návštěv v průběhu léčebného procesu, což může být i oprávněným důvodem k vyřazení z léčby. Snímatelná rovnátka se používají při menších ortodontických vadách, zejména u dětí, kde ještě nedorostly všechny zuby. Poté se ve většině případech nahrazují fixními rovnátky, nosí se kratší dobu, než fixní aparátky. Jejich výhodou je, že se dají kdykoliv z úst vyjmout, nejsou tak náročné na hygienu i jejich cena je přijatelná. Rovnátka se nečistí zubní pastou, ale ve vodě, kde je rozpuštěna dezinfekční a čistící tableta.

Fixní rovnátka – kovová jsou cenově nejvýhodnější, ale jelikož se vyrábějí z niklu, nejsou vhodná pro alergiky. Lidem trpící alergií na kovy jsou doporučována rovnátka z plastu nebo rovnátka keramická. Výhodou těchto aparátků je jejich bílé nebo neprůhledné zabarvení, tudíž jsou méně viditelná, nevýhodou je jejich vyšší cena.Neviditelná rovnátka jsou jemná, průhledná, pohodlná a jsou vhodná pro korekci u většiny zubních anomálií, tak že dovedou uspokojit i toho nejnáročnějšího klienta, neboť poskytují dokonalou estetiku a neovlivňují výslovnost. Nevýhodou je cena, která je vyšší než u ostatních typů ortodontických aparátků.