Zuby moudrosti

MUDr. Pan Zubař 123 s.r.o.

Autor: MUDr. Pan Zubař 123 s.r.o.

Naše plně vybavená zubní klinika vítá nové pacienty z celé Prahy s otevřenou náručí a volným zubařským křeslem. Již brzy oslavíme 10 letou privátní…

Více o autorovi

 

Třetí stoličky jako dědictví našich předků a náročnější doby. Svou funkci u dnešního člověka dávno pozbyly, protože potrava je čím dál tím méně často tvrdá, a tudíž není třeba mít v ústech nástroj sloužící k rozmělňování tvrdé stravy, a tak se i čelist zkrátila. Když pak začnou růst třetí stoličky, není pro ně často v ústech tolik místa, pak mohou začít pod stávající stoličky či směrem dovnitř úst.

 

Prořezání třetí stoličky však není nezbytné, někdy se neprořežou vůbec. Třetí stoličky jsou typickým příkladem monofyodontního zubu: vyrůstají jen jednou za život. Nejčastěji mají dva kořeny.

 

Název je pravděpodobně odvozen od skutečnosti, že se tyto zuby objevují mnohem později nežli ostatní zuby. Obdobný název nesou zuby moudrosti i v jiných jazycích. 

Zuby moudrosti resp. jejich růst jsou někdy doprovázeny zdravotními problémy, včetně jejich retence, zánětu dásně a zubních cyst.Pod pojmem retence zubu se skrývá stav, kdy se zub z nějakých příčin nemůže prořezat z dutiny ústní. Tento stav se vyznačuje horečnými stavy, celkovou schváceností, silnými bolestmi, problémy s otvíráním úst. Zubní cysta se někdy vytvoří, když buňky sedící na povrchu skloviny neprořezaného zubu – ameloblasty – pokračují v sekreční činnosti vytvářející sklovinu. Cysta může být infikována za vzniku zánětu čelisti nebo se může tiše zvětšovat. Oslabuje okolní kost a může způsobit až zlomeninu postižené čelisti.

 

Zuby moudrosti jsou trhány při lokálním umrtvení. Nezřídka kdy bývá nutné vykonat chirurgický zákrok. U pacientům, kteří mají nejen ze stomatologů, ale také ze samotného trhání zubů fobický strach, lze zákrok vykonat pod celkovou anestesií.Důležitá je prevence, která může odhalit problémy dopředu. V první řadě by měl být na preventivních prohlídkách sejmut rentgenový snímek chrupu, který odhalí, v jakém stavu se třetí osmičky nacházejí.

 

Problémy s osmičkami se vyskytují až u 80% populace. Včasné odhalení špatného růstu resp. špatného směru růstu zubu může pacientovi ušetřit mnoho starostí. Samotné vyjmutí zubu není nikterak dobrodružnou záležitostí-ve většině případů. K tomuto kroku se přistupuje v případě, že zuby nemají dostatek prostoru, či mají deformovaný směr růst. Samotné vyndání zubů moudrosti probíhá pomocí malého naříznutí dásně, odstranění malého množství kosti čelisti nad zubem a zašitím vzniklé ranky několika stehy, které jsou většinou po 7 dnech odstraněny.

 

Bolestivost po zákroku se většinou neliší od bolesti po trhání zubů a za pomoci běžně dostupných analgetik brzy pomine. Dosti velké problémy mohou třetí stoličky dělat v případě, kdy se prořežou jen částečně. Tkáň kolem nich totiž vytvoří kožní záhyb, v němž se zachycují zbytky jídla a vytváří se tak ideální prostředí pro rozvoj infekce. Zánět v okolí korunky zubu (pericoronitis) nejen bolí, ale působí též další komplikace - od obtíží při kousání a křečí čelistních svalů přes zápach z úst až po bolestivost a otoky nejen v místě postižení, ale třeba i v oblasti podčelistních lymfatických uzlin.