Zubní prevence a záchovná stomatologie

MUDr. Marcel Šmíd

Autor: MUDr. Marcel Šmíd

Stomatologie Nezamyslice   Zubní ordinace MUDr. Marcela Šmida poskytuje komplexní péči v nadstandardní kvalitě. Nabízíme příjemné prostředí.…

Více o autorovi

Zubní prevence

Zubní prevence je prováděna formou pravidelných preventivních prohlídek v půlročních intervalech. Preventivní prohlídky jsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami. U dětí se pravidelné zubní kontroly provádí podle jejich věku a to nejméně jednou ročně. Preventivní prohlídky dětí jsou zaměřeny na správný růst zubů, na kazivost a na provádění hygieny ústní. U dospělých je kontrolována tvorba zubního kazu, prováděna prevence proti zubním onemocněním a pacienti jsou motivováni k udržování zubního zdraví.Škoda, že kvalitním zubním zdravím se nemůže chlubit větší procento populace. Chrup bývá velmi často poškozen zubním kazem, který je stále nejrozšířenějším onemocněním. Kazy vznikají působením bakterií zubního plaku na zubní sklovinu a kromě nesprávné výživy, zde určitou roli může hrát i dědičnost, hlavní roli hraje především nedostatečná ústní hygiena.U většiny lidí vzniká zubní kaz již v dětství u mléčných zubů, což může ovlivnit i vyšší kazivost stálých zubů v pozdějším věku. Zubní kaz vzniká na určitých místech, v dětském věku se projevuje především na kousacích ploškách stoliček, u dospělých jsou to kontaktní plošky, jimiž se zuby vzájemně dotýkají. Tyto kazy se nazývají mezizubními. Po 50 roku života se spíše objevují kazy krčkové, pokrývající kořen zubu, který je odhalen ustupující dásní. Dáseň ustupuje zejména důsledkem parodontózy.Prevence zubního kazuVětšinou se dá zubnímu kazu předejít prováděním důsledné ústní hygieny, protože zubní plak se na zubech usazuje po celý den. Zubní sklovinu posilují fluoridy, proto je vhodné používat zubní pasty, které obsahují fluoridy. Ale i optimální výživa je důležitá pro zdravý vývoj člověka a nesprávné stravovací návyky jsou spjaty s různými onemocněními a také se vznikem zubního kazu. Správná výživa je důležitou součástí prevence zubního kazu.

Záchovná stomatologie

Cílem záchovné stomatologie je zachránit zub postižený zubním kazem. V případě lehčího postižení je možné zub ošetřit vhodnou výplní. Výplň musí být bezpečná, trvanlivá a funkční. Při jejím výběru je třeba zhodnotit stav chrupu pacienta, stupeň kazivosti, kam má být plomba umístěna a také jaký je rozsah poškození zubu. Podle toho se stomatolog rozhodne zda pacientovi doporučí amalgamovou výplň, kompozitní nebo skloinomerní cement. Nejdéle se ve stomatologii používá amalgám, jehož typickými vlastnostmi je pevnost, antibakteriální vlastnosti, odolnost vůči žvýkacím silám, schopnost samoutěsnění a vysoká trvanlivost. Jeho nevýhodou je kovový vzhled, proto je amalgám používán zejména v místech, kde není tak viditelný.Kompozitní materiály se vyznačují přirozenou bílou barvou a mají své nezastupitelné místo zejména v předních úsecích chrupu. Nevhodné jsou ale pro pacienty se špatnou ústní hygienou a zvýšenou kazivostí zubů. Estetické a protikazové vlastnosti mají skloinomerní cementy, nejsou však tolik odolné jako amalgám a ani tak vysoce estetické jako kompozit. Vyznačují se ale vysoce bakteriálními vlastnostmi, proto se obzvláště hodí pro pacienty s vysokou kazivostí chrupu. Jejich nevýhodou ale je nižší trvanlivost než u předchozích dvou výplní.