Zubní implantáty

MUDr. Marcel Šmíd

Autor: MUDr. Marcel Šmíd

Stomatologie Nezamyslice   Zubní ordinace MUDr. Marcela Šmida poskytuje komplexní péči v nadstandardní kvalitě. Nabízíme příjemné prostředí.…

Více o autorovi

Zubní implantáty se zavádí v případě ztráty zubu zapříčiněné parodontitidou, nehodou, zubním kazem. Zubní implantát může mít většina pacientů, ale není vhodný pro ty, kteří trpí některými chronickými onemocněními, poruchou srážlivosti apod. Předpokladem pro zavedení implantátu je, aby kost byla dostatečně kvalitní a zdravá, další podmínkou je provádění pečlivé ústní hygieny, aby nedošlo k zanícení dásní a ke zkrácení životnosti implantátu.

Zubní implantát je malý šroubek vyrobený z titanu nebo slitiny titanu a zirkonia, který se umístí do čelisti na místo, kde chybí kořen původního zubu. Po zahojení implantátu se nasadí korunka, můstek nebo zubní fixní protéza. Implantát se zavádí v místní anestézii, díky tomu je výkon bezbolestný. Implantace trvá přibližně 20 minut. Ze zavedení implantátu nemusí mít pacient žádný strach, jde o šetrné uložení implantátu do předem připravené tzv. štoly v kosti.Výhodou této moderní metody je, že odpadá nutnost obrušovat okolní zdravé zuby a navíc, pokud se implantát nevhojí, nedochází k poškození vlastních tkání a po vyjmutí a zahojení je možné jej opět zavést. Takovou možnost běžné protetické práce neposkytují.Implantaci je možné provést u dívek od 15 let věku, u hochů v 16 letech, kdy se jim přestává zvětšovat čelist. Dál věkový limit není nijak omezen, vyjímkou nejsou implantační zákroky ani u starších seniorů. Náhrada zubu implantátem je tedy vhodná pro každý věk, jde o metodu, která co nejpřirozenějším způsobem nahradí plně chrup jak po stránce funkční, tak estetické.Nevýhodou zavedení implantátů je, že nejsou ani z části hrazeny zdravotními pojišťovnami, tudíž pacient musí počítat se stoprocentní účastí.