ZUBNÍ HYGIENA

MUDr. Zdeněk Perutka, MUDr. Jana Perutková

Autor: MUDr. Zdeněk Perutka, MUDr. Jana Perutková

Soukromá stomatologická ordinace, Bystřice pod Hostýnem Ordinaci najdete nedaleko Masarykova náměstí.   MUDr. Zdeněk Perutka a MUDr. Jana Perutková…

Více o autorovi

                                     Motto : Zdravé zuby, krásný úsměv!

 

     První na světě, kdo inicioval úlohu dentální hygienistiky ve výuce zubní hygieny byl Dr. Alfred Fones, který v roce 1913 v USA zorganizoval první odborný kurz v nově založené škole pro dentální hygienistky. Jako zubní lékař byl silně znepokojen tím, že v důsledku zubního kazu a paradentózy mnoho lidí přichází o svůj chrup. Byl přesvědčen, že odstraněním zubního kamene a kyselých látek z povrchu zubů, by se dalo zabránit jejich ztrátě. Tento postoj byl v této době naprosto průlomový, neboť vytržení zubu se bralo jako nejrychlejší vyřešení problému. Navzdory protichůdným názorům, sestavil Dr. Fones první tým zubní hygieny na světě. Amerického příkladu, v oblasti zubní hygieny, začaly následovat další země. V roce 1924 to bylo Norsko, v roce 1930 Velká Británie. Až v roce 1966 se Česká republika připojila k vyspělým zemím a vytvořila novou profesi dentální hygienistiku. V zahraničí patří obor zubní hygiena k žádaným a oblíbeným profesím a její prestiž u pacientů je vysoká.

     Pravidelné provádění zubní, čili dentální hygieny, by mělo být nepostradatelnou a běžnou součástí kvalitní stomatologické praxe. Kromě stomatologa provádí dentální hygienu i diplomovaná sestra, která absolvovala střední zdravotní školu v oboru dentální hygieny. Tento obor je sice velmi mladý, ne ještě tak známý, ale s velkou perspektivou z důvodu své důležitosti z medicínského hlediska. DH je specialistka, která se stará o prevenci a léčbu tvrdých a měkkých tkání. Návštěva dentální hygienistky je vhodná už v raném věku, kdy dítě se seznamuje s péčí o svůj chrup.  Důvodem propagace dentální hygieny jsou s určitostí přemnožené bakterie, které se usadí na špatně vyčištěných zubech, na jazyku, mandlích, v mezizubních prostorech, které jsou přístupné jen pomocí zubního kartáčku. Bakterie zejména způsobují zánětlivost dásní a kazivost zubů. Právě díky dentální hygieně je možné tomuto předcházet a pokud pacient při čištění zubů užívá správné pomůcky, je na dobré cestě si zachovat zdravý chrup co nejdéle. Tato prevence je velmi důležitá jednak hlediska zdravotního, ale i ekonomického, neboť je vždy levnější než následná léčba. První fáze seznámení se s dentální hygienou, nastává v zubní ordinaci, kam přichází pacient např. s bolestí zubu. Po ošetření  by měl zubní lékař informovat pacienta o správném čištění a hygieně dutiny ústní. Při viklavosti zubů, nebo zánětlivosti zubů je potřeba sestavit speciální hygienicko-paradontologický léčebný plán. Hodně pacientů nepřizná, že čištění zubů šidí, ale vymlouvá se na to, že je to dědičné, že rodiče nebo prarodiče již trpěli paradontózou. Tento názor ale zubní lékař okamžitě vyvrátí, neboť díky rozvoji zubního lékařství a dentální hygieny je klinickými studiemi v těchto oborech dokázáno, že paradontóza není ani dědičná ani přenosná, jen se musí člověk o své zuby správně a včas starat.

     Klasický model zubní ordinace všichni znají, je to zubař se sestrou. Stále se více setkáváme s novým výrazem a to je dentální hygienistka. Mnoho lidí ale neví kdo to je a co dělá. Její hlavní činností je pomáhat lékaři, aby mohl vyrobit kvalitní estetickou plombu, která nebude rozeznatelná od vlastního zubu, dále informuje pacienta o provádění ústní hygieny. Tento moderní obor se pomalu rozšiřuje do většiny ordinací. Ordinace, které ještě nevyužívají spolupráce dentální hygienistky, jsou k ní odesíláni buď svým zubařem, ale je již velký počet těch, kteří si její pomoc vyhledají sami. Příčiny problémů se většinou nedají odstranit při první návštěvě, spíše až po více návštěvách. Veškeré úkony jsou prováděny v zubní ordinaci pod dohledem zkušeného stomatologa a za pomocí přípravků k tomu určených. Při vstupním vyšetření se vyšetří stav dásní a kostí. Vyšetření se provádí tupou sondou. DH názorně pacientovi vysvětlí, co je konkrétní příčinou jeho problému a poradí mu jak pečovat o dásně a chrup. Mladistvým a dospělým doporučí stírací techniku čištění zubů, čištění mezizubních prostor, ale i čištění jazyka. Lidem, kteří mají potíže s chrupem a trpí paradentózou nebo mají protetické náhrady, doporučí provádění dentální hygieny pomocí dalších speciálních technik nebo pomůcek pro čištění zubů. Starším pacientům odborně poradí a předvede jak užívat zubní náhradu a jak s ní jíst a mluvit. Maminkám, které mají děti v kojeneckém věku, poradí jak provádět za pomoci štětičky nebo navlhčené gázy čištění zoubků ihned po jejich prořezání. Doporučí vhodný kartáček na zoubky pro mimina. Nejlepší vyhlídky k získání a udržení zdravých zubů, má správná a systematická zdravotní výchova od dětství, neboť tato věková kategorie má nejlepší předpoklady si vytvořit návyky k hygieně ústní dutiny. Proto dentální hygienistka doporučuje začít se zubní hygienou v tom nejranějším věku. Včasná výchova k zubní hygieně v tomto období je důležitá právě proto, že děti ještě zcela nemají vytvořeny stravovací návyky, zvláště ty, které podporují vznik zubních kazů. Hlavním cílem je,  správně dětem vysvětlit příčiny, při kterých vznikají nemoci dutiny ústní.

     I ženy v době těhotenství by měly zvýšit péči o svůj chrup, neboť jejich organizmus je výrazně ovlivněn hormonálními změnami. Pověra, že každé dítě stojí matku jeden zub, neboť jí odebírá vápník, je sice rozšířená, ale nepravdivá. Zubní hygienistka proto provádí s nastávajícími maminkami instruktáže, neboť v tomto stavu jsou více náchylné k vyšší kazivosti zubů nebo k paradentálním obtížím.

     Součástí zubní hygieny je provedení instruktáže a dokonalé odstranění zubního kamene pomocí ultrazvukového přístroje, který kámen odloupne od zubu. Odstranění je šetrné vůči zubní sklovině a nijak ji nenarušuje. Po provedeném zákroku a instruktáži, doporučí např. vhodné mezizubní kartáčky nebo dentální nitě. Instruktáž patří k nejdůležitějším úkonům  a pro by ji měl pro své zdraví absolvovat každý, včetně dětí.  V médiích můžeme sledovat, jak reklamy chrlí informace jak důležitá a nezbytná je ta a ta pasta nebo ta a ta ústní voda. Odborník tvrdí, že pravda je poněkud jiná. Zubní pasta má důležitost jen v tom, že obsahuje fluor. Ostatní stránky jsou jen pocitové, které zpříjemňují čištění zubů. To samé platí i o ústních vodách. Ani pasta, ani ústní voda samy o sobě nezabrání kazivosti zubů. Té lze předcházet jen dokonalým a správným čištěním zubů. Doporučení jak a čím zuby čistit je hlavní činností dentální hygienistky.

     V rámci provádění instruktáže o dentální hygieně je nutná znalost a orientace v oblasti výživy, neboť jak je obecně známo, nevhodná skladba potravy je jedním z důvodů častého vzniku zubního kazu. Velmi důležitý je příjem zeleniny, neboť kromě vitamínů má zelenina  samočistící účinky. Chrupu také škodí nedostatek vitamínu D.

     Další možností v rámci dentální hygieny je estetický vzhled chrupu. Např. tmavě zbarvená sklovina zubu se nazývá pigmentací, která se dnes dá poměrně snadno odstranit, nebo naopak se dá na zuby něco přidat, např. piercing. V každé ordinaci dentální hygienistky jsou k dostání všechny potřebné hygienické pomůcky a přípravky. Např. ústní voda, ta je určena pro vyplachování úst a má antibakteriální a antiseptické účinky, může se používat několikráte za den, nebo je to škrabka na jazyk, ta se používá po vyčištění zubů k očištění jazyka. Dále to může být zubní gel, který se aplikuje kartáčkem na zuby podobně jako zubní pasta, ale používá se nanejvýš jedenkrát za týden pro jeho vysoký obsah fluoridů. Zakoupit si lze i ústní sprchu, to je přístroj, který má speciální koncovku, ze které vystřikuje proud vody a používá se hlavně pro čištění mezizubních prostorů.

     Světová odborná literatura se shoduje v tom, že neexistuje žádný způsob motivace pacienta, který by zaručoval stoprocentní efekt, protože každý pacient má jiný přístup k péči o své zuby. Všeobecně je známo a doporučuje se individuální přístup a důraz na pozitivní výsledky spolupráce pacienta a zubního hygienisty. Finanční efekt je nepřímý, ale ne nezanedbatelný a spočívá v tom, že pacient bude u zubního lékaře platit méně, pokud bude větší pozornost věnovat zubní hygieně. Většina lidí si potrpí na dobrou ústní hygienu, neboť jsou si vědomi toho, že ani ta nejlepší ústní náhrada nenahradí přirozený chrup.

    Ve všech čekárnách i zubních ordinacích lze nalézt letáčky o vhodných pomůckách nebo správném čištění zubů, někde můžeme shlédnout i ilustrační videa pro správnou hygienu dutiny ústní. Nejúčinnější metodou proti prevenci zubního kazu je starostlivost o svůj chrup.

     Různé statistiky a analýzy uvádějí, že stav v péči o dutinu ústní není tak špatný, ale stále ještě se v dnešní době vyskytuje část obyvatelstva, která si neuvědomuje následky, které si sama způsobuje na vlastních zubech nedostatečnou zubní hygienou.