Prevence zubního kazu u dětí

MUDr. Jan Šťastný

Autor: MUDr. Jan Šťastný

STOMATOLOGICKÁ ORDINACE   Poskytujeme komplexní služby v oblasti stomatologie.   S pacientem problematiku vždy probereme a navrhneme varianty řešení…

Více o autorovi

Prevence zubního kazu

Mezi hlavní zásady v prevenci zubního kazu u dětí patří správná výživa, hygiena ústní dutiny, pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa a podpora odolnosti zubní skloviny dostatečnou, ale ne nadměrnou dodávkou fluoru.

Správná výživa

Kojené děti mají prokazatelně nižší kazivost chrupu než děti uměle živené. Nejškodlivější pro chrup jsou cukry, a to jak rafinované, tak z přírodních zdrojů. Při každém příjmu cukrů se dostavuje demineralizační účinek kyselin na zubní sklovinu. Čím déle se cukr v dutině ústní rozkládá, tím více kazů vzniká. U dětí bychom měli omezovat (a to nejen z hlediska vzniku zubního kazu) konzumaci čokolád, bonbonů, lízátek, pití sladkých  limonád. Škodlivé mohou být také některé druhy ovoce (banány, rozinky) a tepelně upravené škrobové potraviny (např. brambůrky, křupky, bílé pečivo).

Zcela nepřípustné je namáčení šidítek do glukózy či medu z důvodu uklidňování dítěte a usínání s lahví čaje, šťávy či mléka.

Hygiena dutiny ústní

S čištěním zubů bychom měli začít , jakmile dítěti naroste první zoubek.  Je důležité každý den ho očistit od zbytků potravy a plaku. K této hygieně používáme speciální gumový kartáček či navlhčený kousek gázy. Okolo jednoho roku přecházíme na klasický zubní kartáček s malou pracovní hlavou osazenou měkkými štětinkami. Kartáček je potřeba měnit každé 2 měsíce.

Zuby je ideální čistit minimálně 2x denně, a to nejdéle 20 minut po jídle.

Se samostatným nácvikem čištění zubů začínáme okolo druhého roku; nejprve nacvičujeme vyplachování, potom čištění zubů bez pasty a nakonec  s pastou. Dítě by nemělo pastu polykat! Dětem do mladších školních let je potřeba zuby dočišťovat.

Zubní pasty používáme dětské, s nižším obsahem fluoru. Teprve u školních dětí volíme pasty s vyšším obsahem fluoru (zubní pasty pro dospělé).

U malých dětí používáme při čištění zubů rotační metodu (malé krouživé pohyby po vestibulárních plochách zubů), u předškolních a školních dětí používáme vertikální (stírací) techniku (pohyb od dásní směrem ke korunce). Od školního věku se doporučuje čištění  mezizubních prostor dentální nití.

Hygienu dutiny ústní bychom měli zajistit v nemocnic i nejmenším dětem. Bohužel na našich odděleních se této problematice buď nevěnujeme vůbec, nebo zcela okrajově.

U dětí předškolního a školního věku je čištění zubů v nemocničním prostředí samozřejmostí. Sestra si musí uvědomit, že při čištění musí na dítě dohlédnout, dle potřeby mu pomoci a zuby vždy dočistit.

Je-li v nemocnici přítomna matka, péči zajišťuje ona. Úkolem setry je edukovat rodiče ve správné péči o dutinu ústní.

Jedním, z hygienického hlediska zcela nevhodným, zlozvykem některých matek je olizováním lžiček a dudlíků. Tím zanesou do úst dítěte bakterie Streptococcus mutant, které hrají významnou roli ve vzniku zubního kazu. Povinností sestry je tyto matky na jejich zlozvyky taktně upozornit a vysvětlit jim, proč je to pro chrup dítěte škodlivé.

Pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa

Rodiče by měli s dítětem navštívit stomatologa ještě před prořezáním prvního zoubku a dále 2x ročně. Stomatolog poskytne matce řadu důležitých informací, jak o chrup pečovat, dítě si bude postupně s prostředím ordinace seznamovat a nebude se v budoucnosti bát případného ošetření.

Sestra by o důležitosti pravidelných preventivních prohlídek u stomatologa měla informovat matky již v porodnici.

Podpora odolnosti zubní skloviny pomocí fluoridových tablet

Dostatečný příjem fluoridu spolu s lokální aplikací na povrch zubů snižuje náchylnost zubní skloviny ke vzniku a progresi zubního kazu. Fluoridy jsou u dětí dávkovány podle doporučeného dávkovacího schématu. S fluoridovou suplementací se začíná při prořezávání dočasných zubů (tj. v půl roce) a pokračuje se v ní až do doby, kdy je prořezán stálý chrup s výjimkou zubu moudrosti (tj. asi do 14 let). Na podávání fluoridových tablet nesmíme zapomínat ani u dětí hendikepovaných a dětí ze sociálně slabých rodin.

Při podávání fluoridových tablet, je třeba dbát těchto zásad:

- podávat v jinou dobu než si čistí zuby (malé děti mohou pastu spolknout); pokud se podává více tablet denně, nepodáváme je najednou

- vynechanou denní dávku zásadně nenahrazujeme zdvojením dávky následující den

- do tří let je vhodné tablety rozpouštět v nápojích nebo tekuté potravě

- jakmile začne dítě spolupracovat, je vhodné nechat rozpouštět tablety přímo v ústech

- pokud podáváme fluoridové tablety, nepodáváme žádné jiné doplňky výživy obsahující fluoridy

- podávání fluoridových tablet dočasně přerušujeme při horečnatých onemocněních, při podávání antibiotik a antiflogistik, při jódovém deficitu a v pooperačním období po celkové anestezii

- podávání těchto tablet je potřeba ukončit při snížené funkci ledvin a pokud je potrava dítěte pravidelně přisolována fluoridovanou kuchyňskou solí.