Péče o prořezávající se zuby dětí

MUDr. Jan Šťastný

Autor: MUDr. Jan Šťastný

STOMATOLOGICKÁ ORDINACE   Poskytujeme komplexní služby v oblasti stomatologie.   S pacientem problematiku vždy probereme a navrhneme varianty řešení…

Více o autorovi

Péče o chrup

Vývoj 20 mléčných zubů začíná okolo pátého nitroděložního života. První zuby se obvykle prořezávají mezi 6. – 7. měsícem, mohou však existovat značné individuální rozdíly. Jednoroční děti mývají přibližně   6 zubů: 4 nahoře, 2 dole. Nejprve se protlačují dolní řezáky, po nich následují horní řezáky, dále špičáky a stoličky. Kompletní mléčný chrup má dítě okolo 3. roku. Okolo 6. roku začínají zuby postupně vypadávat a nahrazují je zuby trvalé, kterých je 32.

Péče o prořezávající se zuby

Prořezávání zubů bývá velice bolestivé, a proto děti v této době bývají velmi neklidné a plačtivé, někdy mohou mít i zvýšenou teplotu, popř. řídké stolice.

Dítěti můžeme pomoci podáním studeného kousátka nebo masáží dásní, kterou provedeme masážním kartáčkem (tzv. prsťáčkem). Jedná se o gumový návlek na prst s gumovými štětinkami, který před použitím dáme do lednice.

Existují i lokální anestetika pro bezbolestné prořezávání zubů. Při používání těchto prostředků je třeba počítat i s tím, že může dojít k znecitlivění zadního farynxu a následně k aspiraci. Proto děti používající tyto prostředky musí být při jídle pod trvalým dohledem dospělé osoby.