Co je endodoncie

MUDr. Martin Lamm

Autor: MUDr. Martin Lamm

Soukromá zubní ordinace se zaměřením na estetickou stomatologii, endodoncii a protetiku.   Vybavení ordinace: …

Více o autorovi

 

Endodoncie se zabývá prevencí a léčbou onemocnění zubní dřeně a následnými komplikacemi postihujícími přilehlou kost. Zubní dřeň obsahuje cévy a nervy obklopené rosolovitou hmotou. Nachází se uvnitř zubu v korunkové a kořenové části. Umrtvení zubu tedy neznamená pouze "odstranění nervu", ale celé této hmoty.

 

Mezi onemocnění zubní dřeně patří zánět zubní dřeně akutní a chronický (pulpitis acuta, pulpitis chronica), nekróza zubní dřeně (necrosis pulpae) a gangréna zubní dřeně (gangraena pulpae). Na onemocnění zubní dřeně úzce navazuje postižení přilehlé kostní tkáně a periodontálních vláken (periodontitis chronica, periodontitis acuta), pro které se nevhodně užívá označení "VÁČEK".

 

Nejčastější příčinou těchto onemocnění je bakteriální infekce pocházející ze zubního kazu, rozpadlých zubů a nevyhovujících výplní. Další příčinou jsou rozsáhlé výplně zasahující do blízkosti zubní dřeně a protetické práce (korunky a můstky).

 

Léčba závisí na základním onemocnění, v zásadě jde ale o odstranění celé zubní dřeně z korunky a kořenových kanálků, mechanické vyčištění a desinfekci a následné hermetické vyplnění těchto prostor. Takto ošetřený zub je plnohodnotným zubem k zubům "živým". Vyšší frekvenci fraktur (zlomení) těchto zubů lze předejít vhodným následným ošetřením.